Pages

Monday, April 16, 2012

Vegan mondays - Sweet like chocolate.








A quick and easy vegan monday snack.

But beware - The description only sounds innocent. I recommend not to tell everybody that you can do this one because someone might try to enslave you for your skill or at least fall in love. ;)


CHOCOLATE. 

I love chocolate and have always been a choco-holic. Nevertheless, I would recommend to treat it as a treat because besides some nutrition benefits (when talking about REAL chocolate), it is also toxic. Animals know this. So should we. If you want to know more, check out this link. Also it's mainly made of fat and as I opt for perfect carb absorption during the day, I TRY (and still fail all too often) to reserve it for lazy weekends or at least for a snack after dinner. Sorry to add a sad truth: Most big chocolate manufacturers purchase their chocolate from West Africa where they absolutely can not (or doesn't want to) control whether the beans come from plantations using forced child labour which unfortunately is used a lot. Many of those children were victims to human trafficking. They have to work under harsh conditions, carry heavy loads and use pesticides without protection for their eyes, nose and skin. They don't earn any money or get the chance to go to school. Customers are at the end of a whole chain which starts with the farmers who feel forced to keep production costs at their lowest in order not to lose the manufacturers as customers who basically want to earn as much money as possible. Just choose consciously. 

*****

Dzisiaj szybka i łatwa wegańska przekąska na poniedziałek.
Uwaga - Ten opis tylko brzmi niewinnie. Polecam nie mówić wszystkim, że umiesz zrobić taka właśnie przekąskę, ponieważ kto
ś mógł by próbować ciebie zniewolić za twoją umiejętność lub przynajmniej się w tobie zakochać. ;)

CZEKOLADA.

Uwielbiam czekoladę i zawsze byłam czekoholikiem. Niemniej jednak polecam traktować konsumpcje czekolady jako wyjątek ponieważ oprócz niektórych świadczeń żywieniowych (gdy mówimy o prawdziwej! czekoladzie), jest ona również trująca. Zwierzęta o tym wiedzą. Więc powinniśmy także my. Je
śli chcesz wiedzieć więcej na ten temat, obejrzyj ten filmik. Czekolada też jest zrobiona głównie z tłuszczu a ja staram się o jak najbardziej efektowne wchłanianie cukru/znaczy węglowodanow w ciągu dnia wiec staram się tez (choć nadal nie zawsze mi się to udaje) zarezerwować ja na leniwe weekendy lub co najmniej na przekąskę po kolacji. Przykro mi ze muszę tutaj dodać smutną prawdę: Większość dużych producentów czekolady zakupuje czekoladę z Afryki Zachodniej, gdzie absolutnie nie mogą (lub nie chcą) kontrolować, czy nasiona pochodzą z plantacji gdzie korzysta się z przymusowej pracy dzieci które padły ofiara handlu ludźmi, która niestety jest powszechna na wielu plantacjach. Pracują one w trudnych warunkach, noszą ciężkie ładunki i stosują pestycydy bez ochrony dla swoich oczu, nosa i skóry. Nie zarabiają tez żadnych pieniędzy ani nie otrzymują szansy chodzenia do szkoły. Klienci są na końcu całego procesu, łańcucha, który zaczyna się od rolników, którzy czują się zmuszeni do utrzymania kosztów produkcji na najniższym poziomie, aby nie stracić producentów jako klientów, którzy po prostu chcą zarobić jak najwięcej pieniędzy. Wybóświadomy, to jest to.



Follow the link for the recipe/
Recepta za linkiem:







1. The first step to make your own chocolate is to purchase raw organic and fair-trade cacao powder and cacao butter and/or organic virgin coconut oil.

Other ingredients may be:
Sweetener of choice
Nuts or dried fruit or anything you would like to put into your chocolate
Carob
Vanilla, cinnamon, cayenne..

2. Use as much melted oil or butter as powder. Means if you use 200 ml oil, use 200 g powder.
See what you like best. I find some of the best mixture to be 150 ml coconut oil, 50 ml cacao butter, 150 g cacao and 50 g carob or only coconut oil with cacao powder but you can do as you like. The more coconut oil instead of cacao butter, the faster the chocolate will melt in your hands so make sure to keep it always in your freezer.

3. So you have mixed the oil/butter with powder. This can be done either with a spoon or a hand blender. Now sweeten your chocolate. I prefer to add agave (as I barely ever use it for something else).

4. At the end, throw in nuts or dried fruit and optionally add vanilla, cinnamon, orange or citron zest and/or a tinytiny pinch of cayenne. Be creative.

5. Now pour the chocolate into any kind of form and put in freezer for a few hours. I recommend keeping it there for all the time. 

*****

1. Pierwszym krokiem do własnej czekolady jest kupić surowe, organiczne kakao fair-trade i masło kakaowe i/lub organiczny olej kokosowy extra virgin.

Inne składniki:
Preferowany słodzik
Orzechy, suszone owoce lub cokolwiek chcesz wrzucic do czekolady
Proszek chlebka swietojanskiego (carob)
Wanilia, cynamon, cayenne ..

2. Używaj tej samej ilosci roztopionego oleju lub masła jak proszku. Znaczy, jeśli używasz 200 ml oleju, należy użyć 200 g kakao.
Dalej sam stwierdź, co lubisz najbardziej. Ja uważam, ze jedna z najlepszych mikstur to 150 ml oleju kokosowego, 50 ml masła kakaowego, 150 g kakao i 50 g karobu lub tylko olej kokosowy razem z kakaem, ale można wymieszać jak się chce. Jeśli doda się Więcej oleju kokosowego zamiast masła kakaowego, szybciej czekolada będzie się topić więc polecam trzymać zawsze w zamrażalniku.
3. Więc mamy wymieszany olej/masło z proszkiem. Można to zrobić albo za pomocą łyżki lub miksera ręcznego. Teraz dosłodź swoją czekoladę. Ja wolę dodać agawy (ledwo kiedykolwiek używam do czegoś innego).
4. Na koniec dorzuć orzechy lub suszone owoce i ewentualnie dodaj wanilii, cynamonu, pomarańczowej lub cytronowej skórki lub malutenka szczyptę cayenne.

5. Ostatecznie wlej czekoladę do dowolnej formy i wsadź do zamrażalnika na kilka godzin. Najlepiej jest trzymać ja w nim przez cały czas. 


I added Goji berries, raisins, organic whole spelt cookies and crushed macadamia nuts here.

Tutaj dodałam jagody goji, rodzynki, organiczne ciasteczka z orkiszu oraz orzechy macadamia.


8 comments:

  1. nice! :D

    &warum nutzt du zum süßen so gern agavensirup? was hat der für vorteile gegenüber zb. honig oder rohrzucker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ich benutze den eigentlich gar nicht mehr, außer eben wenn ich selten mal Schokolade mache oder irgendwas Spezielles. Früher habe ich ihn oft benutzt aber wusste nicht, dass er eigentlich fast nur aus Fruchtzucker besteht. ;) Also Vorteile hat er dementsprechend nicht viele.
      Dann schon lieber Xylitol, Stevia oder noch besser - getrocknete Früchte.

      Delete
  2. No nie! Dlaczego miałam wejść na Twój blog akurat teraz, o takiej godzinie! Akurat walczę z nocnym podjadaniem - a tu taka roskosz!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe najlepsze na nocne podjadanie jest najesc sie w dzien a w nocy spac ;)
      Pozdrawiam!

      Delete
  3. Żeby nie było tak dobrze :) wklejam filmik Durianridera i ściskam owocowo
    http://www.youtube.com/watch?v=ogprxGBkyVU&feature=youtu.be

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pepsinka, dzieki, wkleje linka moze nawet do tekstu zeby kazdy mogl sie wglebic DLACZEGO ona jest trujaca. :)

      Delete
  4. war grad im budni und hab mir die zutaten dort gekauft, fotografier dann das ergebnis, wenn es eins gibt und ich die schokolade nicht vorher schon komplett probierend aufgegessen hab.

    ReplyDelete