Pages

Monday, April 23, 2012

Vegan mondays - Almond milk.


Today a quick and easy recipe dedicated to my dear friend A. who asked me for it. 
For many people trying out a vegan lifestyle, this might be essential:

ALMOND MILK

1. Soak almonds in trink water for at least 6 hours. I mostly soak them overnight and wouldn't necessarily soak them longer because then the milk doesn't stay fresh that long.
Soak them in a closed jar, box, whatever to prevent bacteria stealing inside. Also, I would highly recommend to put them into your fridge while soaking.


2. Put the soaked almonds into your blender and add enough water. For a pack of 200 g almonds, I usually use about 800 ml of water but you can do as you wish your milk to taste. When changing from cow milk, you may prefer your milk thicker.
You can also add: Vanilla, 2-3 dates, cinnamon. 
Blend on high speed.


3. Pour the almond milk through a cheese cloth, a fine sieve or something alike and milk the almonds!



4. Keep the milk refrigerated in a jar. It stays fresh for about 3-4 days.

Other nuts can be used as well, I like brazil nuts for example.


*****


Dzisiaj szybka i łatwa recepta z dedykacja dla mojej przyjaciółki A. która się o nią pytała.
Dla wszystkich którzy mają chęć spróbowania odżywiania wegańskiego, tez może być interesująca:

MLEKO MIGDAŁOWE.

1. Mocz migdały w wodzie pitnej na co najmniej 6 godzin. Ja zawsze mocze je przez noc ale staram się nie moczyć dłużej bo wtedy mleko szybciej się psuje.
Mocz je w zamkniętym słoiku lub tupperware żeby nie dostały się do nich bakterie. Polecam je trzymać w lodowce w tym czasie.

2. Wsyp migdały do blendera i dolej wystarczająca ilość wody. Na paczuszkę 200g migdałów, zwykle dolewam mniej więcej 800 ml wody, na oko. Można wlać mniej lub więcej, zależy od tego, jaką konsystencje się preferuje. 
Można dalej dodać wanilie, 2-3 daktyli, cynamon. Czas zblendowac!

3. Wlej mleko migdałowe do naczynia przez sitko lub gazę i wydoi migdały!

4. Trzymaj mleko w słoiku w lodówce, gdzie pozostanie świeże przez mniej więcej 3-4 dni.

Inne orzeszki, takie jak brazylijskie tez nadają się na takie mleczko. 




5 comments: